مکان های دیدنی اصفهان را با ما بشناسید



مکان های دیدنی اصفهان برای گردشگران





به نقل از تالاب اصفهان «سپاهان» مرکز استان اصفهان , با پهنهای حدود 250 کیلومترمربع , در دل فلات ایران قرار گرفته است . آب و هوای شهر اصفهان نصفه خشک و معتدل است , بطوری که میانگین رتبه حرارت سالانه این شهر حدود 16 سکو سانتیگراد و متوسط بارندگی سالانه این شهر درحدود 13 میلیمتر می باشد .



اصفهان به حیث واقع شدن در راءس جغرافیایی جمهوری اسلامی ایران و با داشتن آب و هوایی معتدل و خاکی حاصلخیز و آب کافی زاینده رود «زنده رود» , از دیرباز تحت عنوان مکانی برای سکونت , مورد توجه بوده است .

احتمال دارد از زمان ساسانیان که سپاهیان «اسپهان» در دشت حاصلخیز دور و اطراف شهر گرد آمدند به این نام خوانده شده‌است . درسال 19 ه . ق . اصفهان بدون مبارزه و خونریزی و با انعقاد یک صلحنامه به دست سپاهیان اسلام افتاد و جزیی از کشور وسیعی شد که اسلام بر آن حکومت می‌کرد .

در دوره سیصد ساله پس ازآن , این شهر اکثر زمان ها دست به دست میشد تا این که در قرن چهارم هجری , در زمان آل زیار و آل بویه , تحت عنوان پایتخت آیتم استفاده قرار گرفت . در قرن پنجم , در روزگار سلجوقیان , پایتخت امپراطوری وسیعی شد که یک مرز آن رود سیحون و مرز دیگرش سواحل شرقی دریای مدیترانه بود .

تاراج خشن شهر به دست تیمور لنگ و قتل عام ساکنان آن درسال 789 ه . ق . اصفهان رابه وضع اسفباری در گیر کرد .

در حین اولی حکمرانان صفوی در قرن دهم هجری , اصفهان از مرکز ها دارای اهمیت تجارت , فرهنگ وتمدن و صنعت گردید . در اوایل قرن یازدهم «1006 ه . ق . » پایتخت پادشاه عباس از قزوین به اصفهان انتقال یافت و قریب یک قرن و نیم این شهر پایتخت سلسله صفویه بوده و بهمین واسطه از آوازه جهانی برخوردار شد .

شهر اصفهان از روزگاران قدیمی تا کنون به نامهای : آپادانا , آصفهان , اسباهان , اسپاتنا , اسپاهان , آسپدان , اسپینر , اسفاهان , اصپدانه , انزان , بسفاهان , پارتاک , پاری , پرتیکان , جی , دارالیهودی , رشورجی , سپانه , شهرستان , گابا , گابیان , نصف دنیا و یهودیه معروف بوده است . در شاهنامه فردوسی هم بارها به اصفهان «سپاهان» اشاره شده و ازآن مذکور شده‌است :


آثار تاریخی و مکان های توریستی اصفهان




عمارت چهلستون در اوایل قرن 11 هـ . ق دربین گلشن و مجموعه بناها و کاخهای محوطه دولتخانه صفوی ساخته شده است . این عمارت عمدتاً به خواسته پذیرائی قانونی از دعوت شدگان و سفرای خارجی , طی سه مرحله و طبق یک طرح واحد ایجاد شده است .

تراز اولیه ـ سالن دارای اهمیت و بلندمرتبه . مرحله دوم ـ تراس آئینه و اطاقهای طرفین آن . مرحله سوم ـ حیاط ستون دار که از هجده شماره ستون و سقف چوبی تشکیل شده شده است . نام چهلستون به علامت کثرت ستونها و انعکاس تصویر بیست ستون در آب استخر است .

نگارگری های دیواری چهلستون زیر نظر هنرمند نامدار زمان صفوی , رضا عباسی با خصلت وسیع نمائی به شیوه مینیاتورهای ایرانی انجام گرفته است . چهار تابلو بزرگ درون سالن , صحنه هایی از میدانهای جنگ و مجالس پذیرائی پادشاهان صفوی را نشان می دهد . دو تابلو تبارک میانی از الحاقات بعدی با موضوعات مشابه است که به خودکار درست گو نقاش باشی «هنرمند زمان قاجار» ترسیم شده است . متأسفانه اکثری از نگارگری های زمان صفوی در طول حکومت ظل فرمان روا , تخریب گردیده است . از اشعار دلپذیر محجوب کاشانی که به «خط محمد پارسا اصفهانی» بر پیشانی ایوان ستوندار مرقوم گردیده , چنین مستفاد می‌گردد که این عمارت بی سابقه در اوایل قرن 12 هـ . ق دچار حریق سوزی گردیده ودر زمان پادشاه شاه حسین صفوی تعمیر شده‌است .

زاینده رود مهم ترین رودخانه راءس فلات ایران است . این رودخانه به دلیل جوشش چشمههای مضاعف از سرچشمه تا مصب , به زاینده رود دارای اسم و رسم شده‌است . این رودخانه از جناح شمال شرقی زردکوهبختیاری سرچشمه می گیرد و تا باتلاق گاوخونی جریان می‌یابد .

طول این رودخانه حداکثر 420 کیلومتر و پهنا مسیر آن از 10 تا 20 متر در درهها و تا 800 متر در شهر اصفهان مختلف است . از ابتدا تا انتهای مسیرزاینده رود , بیشه زارهای سرسبزی در سواحل آن وجود دارند که در زیبائی , تازگی و لطافت آب و هوا و چشماندازهای پیرامون رودخانه مضاعف موءثر می‌باشند .


میدان نقش جهان «میدان امام» اصفهان




یکی زیباترین میدانهای جهان به ارتفاع حدود 512 متر و پهنا 160 متر است که در حوالی آن اطاق هائی در دو طبقه با یک میزان و صورت احداث شده‌است . تعداد چهار اثر تاریخی بی نظیر در اطراف میدان قراردارد . عمارت خوب قاپو ـ مسجد امام ـ مسجد روضه خوان لطف اله و سر درب بازار قیصریه , در میانه میدان اصلی , زمین و دو دروازه سنگی چوگان بوده است .

میدان امام مدرن یک کدام از مرکزها خرید صنایع دستی و همینطور محل برگزاری بسیاری از مراسم ملی و مذهبی است . در هر هفته نماز پرشکوه جمعه دراین عرصه برگزار میگردد .

سردرب قیصریه در شمال عرصه امام «نقش جهان» ساخته شده است . این سردرب , یکی‌از زیباترین نقاشی های مرتبط با دوران صفویه را نشان می‌دهد . از این سردرب , وارد یکی از زیباترین بازارهای عالم می شویم . این بازار در زمان صفویه راءس فروش کالاهای گرانقیمت بوده است و نمایندگان شرکتهای فرنگی دراین مکان دارنده حجره هائی بوده اند .

بازار اصفهان یکی از بزرگترین بازارهای کشور ایران است که دارای قسمتهای متفاوت می‌باشد ودر هرقسمت کالاهای خاصی رابه فروش می‌رسانند . برای نمونه قسمت صنعت های دستی , طلا و نقره , قالی , کفش و غیره . بازدید از کلیه ی قسمتهای بازار سا‌عتها به ارتفاع می انجامد .


عمارت عالی قاپو اصفهان




این کاخ در قرن یازدهم هجری در شش طبقه احداث شده‌است . هر طبقه تزئینات هنری خاصی را دارا میباشد . از قسمتهای حیاتی این کاخ , تراس طبقه سوم , آبگینه مسی در ا “ و سالن پذیرائی همین طبقه که با زیباترین دسته نقاشی و گچ بری تزئین شده‌است .

تالار آهنگ طبقه ششم و تزئینات گچبری بی سابقه آن و اکثر وقت ها کارهای هنری توسط رضا عباسی هنرمند معروف آن دوران صورت گرفته شده‌است .

در جبهه جنوبی عرصه نقش جهان ـ «میدان امام» ـ یکی از زیباترین مساجد دنیا اسلام قرار دارد که به امر فرمان روا عباس نخستین , بوسیله استاد علی اکبر اصفهانی احداث گردیده است . در سطح اولیه سردرب دارای اهمیت و جلوخان محل ورود با دو مناره فرنگی مسجد ساخته می شود . درب مسجد با ورقهای نقره و طلا و جواهرات تزئین شده و مربوط به عصر پاد شاه صفی , جانشین فرمان روا عباس اولیه است .

در درون مسجد یک حیاط اساسی و مرکزی , با چهار حیاط و دو حیاط فرعی جانبی قرار دارد . گنبد منزل جنوبی به صورت دو پوش اجرا گردیده و فضای فی مابین این دوگنبد حدود 12 متر طول داراست .

ارتفاع گنبد خارجی از کف مسجد 50 متر است . کتیبه های مسجد , توسط خطاطان و خوشنویسان پر اسم و رسم روزگار صفویه نظیر : علیرضا عباسی , عبدالباقی تبریزی , محمدصالح اصفهانی و محمدرضا امامی مزین شده‌است .

تمام سطوح جرزها و دیوارها و گنبد و مناره ها و طاق نماهای داخلی و فرنگی مسجد از کاشیهای هفت رنگ و مرعق پوشیده شده است . نقوش این کاشی کاریها «گل و بوته ها» به طور مجرد و رمزی ظاهر می شود .

در ضلع شرقی عرصه امام «نقش جهان» مسجدی جای دارد که در حین پاد شاه عباس کليک کنيد اولیه صفوی , هنگام احداث عرصه و ملازم با بناهای حریم آن به خواسته معبد و حوزه تدریس مرحوم روحانی لطف اله , که از علما و روحانیون وسیع جبل عامل در لبنان بوده , ساخته شده است . ساختمان مسجد درسال 1011 هـ . ق مقدمه ودر سال 1028 به آخر رسیده است .

این مسجد دارای یک شبستان زیرزمینی است که کف گنبدخانه را از مرحله زمین فراتر قرارداده است . به خیال به کارگیری های خاص علمی ـ مذهبی از این مسجد , نیازی به احداث ایوان و مناره نبوده است . گنبد بر روی هشت طاق جناغی قرار گرفته و لبه این طاقها با کاشیهای پیچ به رنگ فیروزه , تزئین یافته است .

سطح های داخلی به ویژه محراب مسحد روحانی لطف اله از فرمانروا شغل های بی نظیر هنر کاشی کاری هفت رنگ و معرق است . در محراب دو کتیبه وجوددارد که عبارت پایین بر آن ها درج شده شده‌است : عمل فقیرحقیر محتاج به رحمه خداوند محمد رضا بن استاد حسین بنا اصفهانی .

این نوشته مبین آن است که استادان و هنرمندان و سازندگان بناهای آن دوران درمقابل قدرت جان آفرین تسلیم فرود آورده و هیچ وقت نخوت و تکبر به وجودشان روش نیافته است .

مسجد جامع اصفهان در گوشه شمال غربی عرصه دیر باز احداث شده است . مسجد نخستین درکنار روستای کهن یاوان و احتمالاًُ بر روی یک بنای مرتبط با قبلی از اسلام احداث گردیده است .

شهر اصفهان درسال 24 هجری , آئین مبین اسلام را می پذیرد و او‌لین مسجد رادر محل فعلی با ابعادی محدودتر درسال 156 هجری بوجود می‌آورد . در قرن سوم هجری بعلت توسعه شهر و ازدیاد جمعیت , مسجد بزرگ تری بر روی مسجد اول پایه ریزی می شود . بیشتر ترین سبک معماری به کار رفته در مسجد مرتبط با زمان سلجوقی , به روش رازی است .

دراین رویکرد کاربرد آجر و ساخت نماهای آجری با طرحهای گره در توان اعلاء مهارت و زیبائی در نمای داخلی و فرنگی گنبدهای خاکی و نظام الملک ظاهر گشته است . گچ بری محراب او لجایتو , تزئینات کاشی کاری و خطوط بنائی و مقرنس سازی های متعدد ایوانها ملازم با کتیبه های خط کوفی و ثلث , نشانگر کوشش و علاقه هنرمندان اصفهانی در بنای این مسجد است .

مسجد جامع اصفهان را می اقتدار , به حق دایره المعارف معماری و یادگارهای گرانبها تاریخی , فرهنگی و هنری شهر اصفهان محسوب نمود و به خاطر همین ارزشهای پنهان اش , حفاظت و نگهداری ازآن , من جمله وظائف فقاهتی , ملی و فرهنگی همگان تلقی میگردد .

مکان های جذاب اصفهان کاخ هشت پردیس میان باغ بلبل , باطن تیم دولتخانه عصر صفوی در زمان حکومت پادشاه سلیمان «در نیمه دوم قرن 11 هجری قمری» تاسیس شده است .

حالت ممتاز باغ و عمارت هشت پردیس به طوری بوده که محل ورود های گلشن از همه اضلاع آن انجام می گرفته است . در جنوب گلشن هشت پردیس در حین پاد شاه سلطان حسین , مجموعه مدرسه و کاروان سرا و بازارچه احداث گردیده است .

نام هشت پردیس نقاط گردشگری اصفهان عمدتاً در اصطلاح روزگار خود , به معنای هشتی یا محل ورود فردوس بوده است . عمارت هشت پردیس در دو طبقه و بر روی یک کرسی با ازاره سنگی تشکیل شده و ادغام احجام و فضاهای معماری به گونه ای ماهرانه و متناسب انجام گرفته است . در وسط ساختمان , فضای کلیدی و مرکزی قرار دارد که در پلان به طور هشت ضلعی است .

رابطه دو طبقه از طریق دو دستگاه راه و روش پله انجام می‌گیرد کلیه سطح های ایوانهای هشتی مرکزی , اتاقها و راهروها , با سبکهای متنوعی تزیئن شده‌است . از جمله خصوصیات منحصر به فرد این عمارت , حوض مروارید و آبشار تراس جنوبی است که آب آن از آبگینه فوقانی تأمین شده‌است .

در نصیب شرق رودخانه زاینده رود و پل خواجو از اثرها عصر صفویه درسال 1060 هجری , مصادف با زندگی پادشاه عباس دوم احداث شده است . پل خواجو در پباده سازی دیرباز برای تعدادی خواسته درنظر گرفته شده‌است . نصیب فوقانی برای حرکت سرعت بالا و عبور کالسکه ها و چهار پایان بوده در حالی که بخش تحتانی عمدتاً برای حرکت آهسته و توقف و تأمل عابرین پیاده بوده است .

نصیب زیرین تماماً از جاهای دیدنی اصفهان سنگ و ملات ساروج تشکیل‌شده و دهانه های عبور آب به حالت بند با تخته های قطور چوبی قابل در دست گرفتن بوده و با بستن کامل دهانه ها مرحله آب در نصیب غربی پل بالا آمده و دریاچه کوچکی رابه وجود میآورد . در سمت شرقی , پلکانهای سنگی آدم را تا حد تماس با آب به پائین هدایت می نماید . ضمن این که این پلکانها خود محلی برای نشستن و لذت بردن از مناظر ارگانیک میباشد .

در نصیب مرکزی پل , عمارت بیگلربیگی در طبقه فوقانی ودر دو طرف راهروی پل برای پذیرائی و تشریفات قانونی تاسیس شده است که اطاقهای آن در زمان های متعدد با نقوش رنگ طلائی تزئین گردیده است .



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *